• Dom
  • /
  • Blog
  • /
  • Baška – najpoznatija turistička destinacija na otoku Krku
Vela plaža - Baška

Baška – najpoznatija turistička destinacija na otoku Krku

Baška otok krkBaška je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija na otoku Krku, najvećem otoku na Jadranu (40.578 ha), koji je svojim položajem najbliži tržištu srednje Europe.
Položaj Baške omogućio je mjestu neprekidni razvoj i prosperitet, a u današnje vrijeme i prepoznatljivost u turističkom okruženju. Baška je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na Jadranu.

Baška je idealna za odmor s obitelji

Smještena je u pitomoj dolini, u zaljevu okružena vinogradima, maslinicima, brnistrom, sa slikovitom pozadinom krševite planine Velebita i otoka Prvića. Kao da štite sa svih strana jedinstvenu šljunčanu plažu dugu 1800 metara, za koju s pravom kažu da je jedna od najljepših na Jadranu.

Pješčana plaža u BaškojPrirodno fini pijesak posebice omogućuje neplivačima i djeci uživanje na plaži, jer se dubina mora postupno povećava.
Poput ostalih krčkih mjesta, i u starom dijelu ovoga su mjesta uske uličice, kuće blizu jedna drugoj tako da je ugođaj tipičan mediteranski.

Osim prekrasne plaže, Baška je zanimljiva po svojoj karakterističnoj arhitekturi, brojnim kulturnopovijesnim spomenicima te okolnim izletničkim stazama. Baška je prepoznatljiva i po smještajnim objektima visoke razine, od hotela, kampova pa se do privatnih smještajnih kapaciteta.

Prvi hotel u Baškoj na otoku KrkuZačeci turizma sežu daleko na početak dvadesetog stoljeća, kada se ovdje 1904. godine osniva “Društvo za poljepšanje grada”. Dvije godine kasnije otvoren je i prvi hotel, a 1908. godine uređeno kupalište s kupališnom zgradom. Prvi su gosti bili Česi koji su i danas vjerni mjestu. Ovi gosti došli su zahvaljujući direktoru praške “Narodne politike” Emilu Geistlichu, velikom prijatelju mjesta, koji je pronio glas o ljepoti ovog kraja. Bašćani su mu zahvalili spomenikom uz plažu.

Odgovori

Nazad na vrh