• Dom
  • /
  • Blog
  • /
  • Izlet u Vrbnik u potrazi za Vrbničkom Žlahtinom | Otok Krk
Vrbnik na otoku Krku

Izlet u Vrbnik u potrazi za Vrbničkom Žlahtinom | Otok Krk

IZLET U VRBNIK

Vino Vrbnička ŽlahtinaU potrazi za čuvenom Vrbničkom Žlahtinom, zaputili smo se u obližnji Vrbnik, malo mjesto smješteno na istočnoj strani otoka Krka, nasuprot Novog Vinodolskog. U srednjem vijeku ovo je bilo jedno od najvećih glagoljaških središta.

U Vrbničkom polju pronašli smo ogromne nasade vinove loze i ovo je područje u kojem se uzgaja autohtona hrvatska sorta grožđa žlahtina. Ime je dobila od staroslavenskog pridjeva koji znači „plemenit“. Inače, žlahtina se prvo uzgajala na području Vinodola (kod Novog Vinodolskog), ali je nakon epidemije trsne uši krajem 19. stoljeća gotovo potpuno iščeznula iz Vinodola i njen uzgoj uspješno je nastavljen na otoku Krku.
Vrbničkim poljem teče potok koji se koristi za navodnjavanje.

Vino žlahtine je bistro i zelenkasto žute boje. Okus je lagan i osvježavajuć, uz voćnu aromu. Poslužuje se rashlađeno na 8 do 12 °C.

 

Vrbnik na otoku Krku

 

VEČERNJA ŠETNJA GRADOM KRKOM

cocktail bar Island KrkU večernjim satima Krk pruža dobre mogućnosti zabave. Odlični cocktail i lounge barovi nude atraktivne programe i zabavu.
Na ulici se nude odlične palačinke s raznim dodacima.

Ulice vrve ljudima do sitnih jutarnjih sati. Zanimljive prodavaonice i suvenirnice rade do kasnih sati pa je večer idealna za šetnju i upoznavanje uličica grada Krka. Za mlađe posjetitelje, željne takve zabave, Krk je odličan izbor. Zabavni sadržaji su dobri za posjetitelje željne noćnog provoda i večernje zabave.

OCJENA DESTINACIJE

U šetnji gradom najviše će vam se svidjeli mnogobrojni lijepi kafići i restorani s kojih se pruža pogled na more i brodove. Razgledavanje grada će također ostaviti dojam, njegove znamenitosti i frankopanske baštine, posebno u večernjim satima kada je sve osvijetljeno i puno znatiželjnih turista.

Grad Krk je pravi raj za bicikliste jer odlično uređenim stazama mogu doći do bilo kojeg mjesta u okolici. Asfaltiranom označenom stazom povezani su s mjestima Malinska i Punat, a off-road stazama praktički s cijelim otokom.

Ljubitelji povijesti i starina uživati će u razgledavanju bogate povijesti ovog kraja. Izlet u Vrbnik i kušanje zlatne vrbničke žlahtine i ostalih delicija u kušaonicama i vinarijama ne smijete propustiti.

Odgovori

Nazad na vrh