O povijesti otoka Krka


Suhozid na otoku Krku

Villa Storia je jedna od naših najluksuznijih villa i smještena je na najvećem Hrvatskom otoku Krku, u malenom mjestu Dobrinj. Mnogi možda ne znaju, ali otok Krk ima vrlo dugu povijest koja seže i mnogo dalje od 7. stoljeća kad su otok naselili prvi Hrvati. Kroz povijest na otoku su naši preci ostavili neprocjenjivo bogatstvo u građevinama, zapisima na kamenim pločama i slično.

Storia Villas donosi vam u nekoliko nastavaka zanimljivosti o povijesti ovog predivnog otoka i što sve trebate vidjeti dok uživate na našem najvećem i najljepšem otoku na Mediteranu.

Počeci otoka Krka

Otok Krk nastanjen je još od prapovijesti, a prvi gospodari otoka bili su Iliri-Liburni, četristo godina prije Krista. Ilire su u 9. godini poslije Krista pokorili Rimljani, pa je tako cijeli otok postao dio rimskog carstva i ostao sve do 480 god., do pada rimskog carstva.
Nakon ilirskog plemena Liburna i doseljenih Rimljana od kraja 6. stoljeća do početka 7., otok Krk su naselili Hrvati.
Dolaskom Hrvata, ostatak romanskog stanovništva i romanizirani Liburni povukli su se u utvrđeni Krk. Hrvati su zauzeli veći dio otoka i na tom prostoru razvili četiri centralna naselja, kaštele; Omišalj, Dobrinj, Vrbnik i Bašku.

Najstariji naseljen otok na Kvarneru

Krk je jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih otoka i mjesta općenito na čitavom Kvarneru, a od IV. stoljeća je i sjedište biskupa. Na pronađenom natpisu s početka IV. st. Krk se naziva “Splendissima civitas Curictarum”. Naš naziv dolazi od rimskog imena (Curicum, Curicta), dok je mlađi naziv Vecla-Vegla-Veglia (u značenju “Stari grad”), stvorio srednjovjekovni romanizam.

Počeci Krka javljaju se još u prethistoriji. Grad je urbaniziran u antici, a u doba rimske dominacije imao je municipalno uređenje i bio opasan bedemima, koji su tijekom srednjeg vijeka obnavljani i proširivani. U svom tlocrtu sačuvao je većim dijelom rimsku urbanističku osnovu s ulicama koje se sijeku pod pravim kutom (Cardo – Decumanus).

Nakon što su iza 9. godine poslije Krista pokorili Ilire te zavladali gradom Krkom, Rimljani su zatekli organizirani grad. Gradske zidine koje su podignute još u predrimsko doba uspjele su se zadržati na istom mjestu. Gradska vrata u zidinama, određivala su i unutarnji raspored grada. Rimljani su imali svoju vlastitu shemu tlocrta grada koju su kod osvojenih gradova prilagođavali danoj situaciji. Bio je određen raspored ulica, trgova, mjesto za hramove, terme, kazalište, trkališta itd.

Kamplin na otoku Krku Zidine su imale bolje utvrđena mjesta – kule, koje su bile nad svim vratima, ulazima u grad. Do danas sačuvana obrambena mjesta su: Kaštel na Kamplinu, Kula na obali i Vijećnica na trgu. Grad je imao četvero, dobro kontroliranih vrata: Pizanska vrata, Velika vrata, Gornja vrata, Mala vrata. Ulica koja se spušta od Gornjih vrata do Biskupskog dvora i dijeli grad na istočnu i zapadnu polovicu je zapravo rimski Cardo. Ulica koja spaja Pizanska vrata s glavnim trgom, na kome su bila i glavna gradska vrata i dijeli grad na sjevernu i južnu polovicu je ustvari rimski Decumanus.

 

 

Grad star više od 2 000 godina

Unutar gradskih zidina i na istim ulicama Krk živi više od dvije tisuće godina. Gotovo su sve građevine vrlo stare, premda većina nije sačuvala izvorni izgled i strukturu, već su više puta rekonstruirane, dograđivane i pregrađivane. Ipak se s pravom može reći da je Krk unutar zidina u cjelini spomenik kulture.

Katedrala uznesenja marijinaStarom jezgrom dominira kompleks katedrale Uznesenja Marijina a uz nju je crkva Sv. Kvirina. Na vrhu krčkog brežuljka uz gornja gradska vrata smjestila se crkva i samostan te crkva Majke Božje od Zdravlja, koja je nekad bila benediktinska. Tu je i samostan benediktinki , vjerojatno iz početka XIII. st. Nedaleko od nje nalazi se franjevački samostan i jednobrodna crkva Sv. Franje iz XIII. st. Crkva je građena u stilu gotike sa zvonikom kvadratnog krova. Izvan gradskih zidina bila su još dva samostana.

Među spomenicima ističu se: Frankopanski kaštel te mnoge druge građevine: biskupski dvor te nekoliko palača s romaničkim, gotičkim, renesansnim i kasnijim stilskim elementima, čiji su vlasnici bili hrvatski i talijanski plemići, a koji gradu Krku daju izuzetno veliku spomeničku vrijednost i značaj.

 

 

+ There are no comments

Add yours