• Dom
  • /
  • Blog
  • /
  • Vrbnik na otoku krku – grad najužih ulica na svijetu
Vrbnik

Vrbnik na otoku krku – grad najužih ulica na svijetu

Vrbnik je jedno od najpoznatijih mjesta na otoku Krku, uz Bašku, Malinsku i grad Krk. Poznat je po svojoj glagoljaškoj baštini i čuvenoj narodnoj pjesmi osebujne melodije i sadržaja koja je interpretirana i aranžirana u nizu varijanti „Vrbniče nad morem“.

Vrbnik se poput drugih starih kaštela smjestio visoko na gotovo 50 metara iznad mora, na posebnom mjestu, hridi koja doslovno uranja u more. Uz Šilo u Dobrinjštini jedino je veće mjesto na istočnoj obali otoka Krka. Stanovnici su se kroz povijest uglavnom bavili poljoprivredom, a manje pomorstvom i ribarstvom i to od 1100. godine.

Vrbnik je poznat po Vrbničkoj Žlahtini

Najpoznatiji proizvod ovog kraja i vrbničkog polja je vino zlatno žute boje koje je već postalo poznato daleko izvan hrvatskih granica.
Prema pričama mještana, prije nego je vino postalo slavno, na Vrbničkom polju su se uzgajale žitarice za prehranu višečlanih obitelji. Prije su obitelji, bar u ovom kraju, imale mnogo djece. U takvim uvijetima lozu su uzgajali uz rubove polja jer tržišta nije ni bilo pa za velikom proizvodnjom nije bilo potrebe. Vinovu lozu uzgajali su uglavnom za vlastite potrebe.

Ulica Klančić – najuža ulica na svijetu

Vrbnik - najuža ulica na svijetuVrbnik – najuža ulica na svijetuVrbnik je još uvijek uglavnom samo izletničko mjesto, iako i tamo postoje smještajni kapaciteti u sobama i apartmanima obiteljskih kuća.

Vrbnik je jedno od najstarijih mjesta na otoku Krku. U njemu prevladavaju uske uličice, a najuža ulica na svijetu nalazi se upravo ovdje, u Vrbniku! Ulice su građene po starom principu gradnje, kroz neke ulice automobili ne mogu prolaziti, a osim automobila, ne mogu proći čak ni neki ljudi jer su jednostavno preuske.

Ulica Klančić predstavlja najužu ulicu u svijetu, a njezin najuži dio iznosi nešto više od četrdesetak centimetara.

Nazad na vrh